Tego przepisu nienawidzą producenci suplementów. Wystarczy wkroić na talerz jeden owoc
Kaki (inaczej persymona lub sharon) to pomarańczowy owoc, który pojawia się w sklepach zwykle w drugiej połowie i końcówce roku. To czas, kiedy kaki jest najlepsze i warto po nie sięgać, bo to jeden z najzdrowszych owoców. Dlatego, zamiast łykać suplementy wzmacniające odporność, lepiej zrobić danie z kaki.
Owoce te są bogate m.in. w witaminę A, witaminy z grupy B, witaminy C oraz K, a także żelazo, magnez i potas. Świetnie wpływają na zdrowie serca, układu krążenia, ale też pomagają utrzymać w dobrej kondycji skórę. Kaki (szczególnie ze skórką) jest także dobrym źródłem błonnika, dlatego będzie wsparciem dla układu trawiennego. Jednocześnie persymona jest owocem niskokalorycznym – porcja 100 gramów to jedynie 70 kcal.
Co można zrobić z kaki?
Kaki to uniwersalny owoc, który doskonale pasuje i do dań słodkich (jest idealne jako składnik kremów), i do dań wytrawnych. Znany kucharz Leszek Wodnicki, półfinalista drugiej edycji polskiego programu MasterChef, podpowiada, aby dodawać kaki do wszelkiego rodzaju sałatek, np. w towarzystwie orzechów włoskich, serów, rukoli czy drobiowego mięsa. Nasz przepis jest inspirowany przepisem Leszka Wodnickiego na carpaccio z kaki. To cieniutko pokrojone kaki podane z kremową burratą.
Jak zrobić przekąskę z kaki?
Całe danie zrobisz w 10-15 minut. Może być przekąską, a może być lekką i zdrową kolacją. Taki posiłek możesz również zabrać do pracy.
Kaki można kroić razem ze skórką, ale ważne jest, aby dobrze je umyć. Jeśli nie masz burraty, sprawdzi się także ser mozzarella.
Przepis: Kaki z serem burrata
Wytrawna przekąska z kaki.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 579 w każdej porcji
Składniki
- 2 kaki
- 1 ser burrata
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/3 szklanki liści bazylii
- sól
Sposób przygotowania
- Szykowanie kakiOwoce pokrój w cieniutkie plasterki i ułóż na talerzu. Dopraw solą.
- Przygotowanie daniaBurratę rozerwij i rozłóż na owocach. Skrop wszystko oliwą, octem i udekoruj listkami bazylii.
Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkręcić smaki w swojej przekąsce, możesz tak jak radzi Leszek Wodnicki, posypać gotowe danie tartym serem pecorino romano. Zamiast zwykłej oliwy, można wykorzystać oliwę smakową, np. bazyliową.